10 RAHANSÄÄSTÖVINKKIÄ

Onko sinulle tuttu tilanne, kun haaveilet ulkomaanmatkasta, uusista trendikkäistä vaatteista taikka uudesta tietokoneesta, mutta tilisi näyttää jatkuvasti nollaa? Itse olen ollut hyvin monessa elämäntilanteessa, mm. opiskelijan, työttömän ja pienipalkkaisen työssäkäyvän rahatilanne on minulle tuttu. Uskallan väittää, että myös näissä tilanteissa pystyt säästämään! Tässä 10 rahansäästövinkkiä, joiden avulla pystyt säästämään tarvittavan summan nopeasti!

1. Suunnittele
Hyvä suunnitelma on avain onnistumiseen. Kuvitellaan vaikka että toivot matkustavasi ensi kesällä Dubaihin. Analysoi ja tutki, paljonko mahdollisesti lentoliput ja hotelli maksaisivat. Paljonko rahaa tarvitsisit matkaan syömiseen ja shoppailuun? Konkretisoi tavoitteesi!

2. Aseta aikarajoite
Missä ajassa pystyisit säästämään tarvittavan summan? Arvioi realistisesti mahdollisuuksiasi! Sinun ei tarvitse yrittää säästää 500 euroa kuukaudessa, vaan mieti paljonko pystyt laittamaan sivuun toiveesi toteuttamiseen kuukaudessa. Laske, koska suurin pirtein sinulla olisi tarvittava summa kasassa ja aseta itsellesi siihen deadline. Se auttaa saavuttamaan tavoitteesi!

3. Lyö veto itsesi kanssa
Teen tätä jatkuvasti! Kun palkka tulee tilille, mietin hetken tulevia menoja ja lupaan itselleni, että päivää ennen seuraavaa palkkapäivää tililläni on vähintään X euroa. Pidän tuota summaa koko kuukauden ajan mielessä ja yritän vähentää turhia menoja niin että tilille jäisi jopa enemmän. Siitä tulee hauska kilpailu itsensä kanssa, ja ennen seuraavaa palkkapäivää on kiva nähdä tilillä oletettua suurempi summa!4. Eroon osamaksuista
Jos sinulla on jo osamaksusopimuksia ja tiedät varmasti, ettet pääse niistä eroon vuoden sisällä, älä ota uusia! Osamaksut ja niiden hoitokulut ryöstävät sinut! Lue lisää tästä postauksesta, kuinka voit päästä osamaksuhelvetistä eroon!

5. Tee ostoslistoja
Huomasitko, että kun menet ruokakauppaan, mukaan tulee aina tuotteita, joita et välttämättä tarvitse? Kannattaa suunnitella etukäteen, mitä ruokaa aiot tehdä ja mitä siihen tarvitset. Näin ostat vain välttämättömiä tuotteita ja vältät ruokahävikkiä. Sama koskee vaate- tai muita kauppoja. Suunnittele etukäteen, mitä haluat ostaa: uudet farkut, rajauskynä, samppoo? Kun tiedät tasan tarkkaan, miksi tulit kauppaan, rahasi eivät häviä avaruuteen. 

6. Älä osta ruokaa nälkäisenä
Tämä kohta liittyy oikeastaan edelliseen, mutta tosiaan ei kannata lähteä kauppaan nälkäisenä. Haluat kaiken ja ostat myös kaiken. Kaiken mitä et todellakaan tarvitse. Syö kotona ennen ruokaostoksia, niin mitkään turhat tuotteet eivät houkuta sinua kaupassa.

7. Hyödynnä kampanjoita ja tarjouksia
Käytkö jossakin kaupassa tosi usein? Ota selvää, onko heillä kanta-asiakkuutta ja miten voit siihen liittyä. Kanta-asiakkaat saavat usein tarjouksia ja voivat ostaa tuotteita kampanjahintaan. Mikäli sellainen ei houkuta, käytä Pivo - palvelua. Sieltä löytyy CityShoppari, jossa on aina kivoja etuja kauppoihin ja ravintoloihin. 


8. Omat eväät
Käytkö töissä? Ostatko aina eväitä kaupasta? Laskepa paljonko rahaa sinulla menee kuukaudessa, kun ostat töihin salaatin, keiton tai mäkkärin aterian? Tämä summa olisi hyvinkin voinut pistää säästöön! Tee siis mieluummin näin: valmista kotiruoka ja ota omat eväät töihin. Esim. K-kaupan sivuilta löytyy paljon edullisia ja helppoja reseptejä, joiden avulla saat vatsasi täyteen tauolla ilman että kukkarosi kärsii.

9. Avaa säästötili
Moni ystäväni käyttää tätä hauskaa menetelmää! Avaa säästötili ja laita palkkasi tulemaan siihen. Aina kun tarvitset rahaa ostoksiin, siirrä ne ennen kassalle menoa säästötililtä omalle käyttötilille kännykkäsovelluksen avulla. Toisaalta se on tosi helppoa, mutta toisaalta se pitää rahasi paremmin kuurissa, sillä joudut joka kerta pohtimaan, onko kyseessä oleva tuote vaivasi arvoinen.

10. Palkitse itsesi
Ei suinkaan tarvitse rangaista itseään siitä että on ostanut "vahingossa" uuden kenkäparin tai eksynyt "yllättäen" leffaan. Mieti, mikä voisi olla realistinen, mutta suhteellisen pieni summa, jolla voit palkita itsesi kuukausittain. Riittääkö 100 vai 200 euroa? Kun tiedät, että voit tuhlata tuon verran ihan mihin vaan, annat itsellesi vapautta ja samalla pystyt paremmin hallitsemaan menojasi!

6 kommenttia

© 2017 Tanya Ewwel